رنگ عسل طبیعی:راز بزرگ

همه ی ما این موضوع را خوب می دانیم که عسل طبیعی از شهد گل ها به وجود می آید. در واقع زنبور های عسل در طبیعت پرواز کرده و با نشستن بر روی گل های مختلف، شهد آن ها را مکیده و بعد از آن این شهد گل ها در  شکم زنبور ها به عسل تبدیل می گردد. هارمونی رنگ ایجاد شده در عسل ها نیز به دلیل تفاوت این گل ها می باشد. لذا بسته به این موضوع که زنبور بر روی چه گلی بنشیند و از شهد آن تغذیه کند، رنگ عسل تولیدی نیز بین قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره متغیر می باشد.

مثلا عسل تولید شده از شهد گندم به رنگ سیاه تیره بوده، اما عسل حاصل از شکوفه های پرتقال رنگ روشن تری داشته و حتی شیرین تر نیز می باشد.

گستره طیف رنگی عسل بسیار وسیع بوده و رنگ های سفید، انواع رنگ زرد مانند زرد نارنجی، زرد متمایل به سبز طلایی، عقیقی متمایل به قرمز، قهوه ای و نیز رنگ کهربایی را شامل می شود.

عسل اقاقیا سفید رنگ بوده و عسل بهار نارنج نیز به رنگ زرد طلایی می باشد.

عسل حاصل از جنگل های مازندران زرد متمایل به سبز، عسل آویشن عقیقی قرمز رنگ، و عسل کاج جنگل های اروپا نیز مایل به قهوه ای هستند.

می توانید خرید عسل را از فروشگاه آنلاین عسل یک به صورت اینترنتی تجربه کنید.

رنگ متفاوت عسل ها بیانگر چه موضوعی است؟

تشخیص طبیعی بودن عسل با توجه به رنگ آن

خیلی از افراد معتقدند که بر اساس رنگ عسل می توان طبیعی بودن آن را تشخیص داد، عده ای نیز بر این باورند که چنانچه عسلی تیره باشد از کیفیت بالایی برخوردار است. این در حالی است که یک عسل با رنگ تیره نیز ممکن است مصنوعی بوده و تیره بودن آن تنها به دلیل حرارت دیدن آن باشد. طی تحقیقات انجام شده یک عسل طبیعی تیره رنگ، دارای میزان آنتی اکسیدان و مواد معدنی بیشتری می باشد.

علت روشن و تیره بودن رنگ عسل

با توجه به این که یک عسل طبیعی از شهد چه گیاهی تولید شده باشد رنگ آن متفاوت است و با توجه به میزان مواد معدنی و ترکیباتی که در عسل موجود است رنگ خاص خود را دارد. با این حال طریقه نگهداری و میزان حرارت وارده نیز در رنگ عسل موثر بوده و به مرور زمان رنگ عسل تیره تر می گردد.

تغییر رنگ عسل طبیعی به مرور زمان

گذشت زمان کاملا بر رنگ عسل طبیعی موثر بوده و آن را تیره تر می نماید، اسیدیته و مقدار گلوکز و نیتروژن درون عسل و دمای نگه داری نیز تاثیر بسیاری بر روی رنگ عسل گذاشته و تغییر رنگ در صورت بالا بودن دمای نگهداری خیلی زود صورت خواهد گرفت.

ارتباط میان رنگ عسل و طعم آن

به طور معمول طعم عسل های تیره رنگ، در مقایسه با عسل های روشن تند تر بوده و طعم عسل طبیعی روشن ملایم می باشد، اما به طور قطع نمی توان این موضوع را بیان کرد، چرا که گاهی اوقات ممکن است خلاف این موضوع صورت گیرد.

طیف رنگی عسل ها

رنگ هر عسل وابسته به گونه ی شهد مکیده شده توسط زنبور می باشد. اما به طور کلی هفت رنگ اصلی از سوی اداره کشاورزی آمریکا برای عسل تعریف شده است: کهربایی تیره ، کهربایی ، کهربایی روشن ، کهربایی خیلی روشن ، سفید ، سفید روشن ، سفید آبکی

تغییر رنگ مواد خوراکی با استفاده از عسل طبیعی

عسل طبیعی در برخی از  مواد غذایی به کار گرفته می شود، عسل طبیعی با رنگ تیره خود سبب تیره تر شدن رنگ برخی از بیسکویت ها می گردد و همچنین برخی از نوشیدنی ها و شربت ها نیز به لطف عسل طبیعی از یک رنگ طلایی زیبا بررخوردار می گردند، و همچنین به کار گیری عسل طبیعی در تهیه مواد غذایی سلامت افراد را نیز تضمین می نماید.

کدام رنگ عسل زیبا تر و خوش طعم تر است؟

همیشه بر سر بهترین رنگ عسل بحث بوده، به طور کلی طعم عسل های روشن ملایم تر بوده و عسل های تیره طعم تند تر و قوی تری دارند.

قبل از تبدیل شدن عسل به این ماده خوشمزه و شیرین، در ابتدا زنبور ها عمل گرده افشانی گل ها (گرده گل) و گیاهان را انجام می دهند. و گل ها نیز به ازای این عمل زنبور ها، به آن ها شهد خواهند داد.

غالب مواد تشکیل دهنده شهد گل ها قند می باشد که این قند ها در کنار تعداد دیگری از مواد، صرف تولید عسل خواهند شد.

عسل تیره یا روشن

طعم، رنگ و نیز بوی عسل کاملا وابسته به محل تولید شهد می باشد. حتی نوع آب و هوا نیز بر روی عسل بسیار موثر است. برای مثال ممکن است یک گیاه واقع در یک مکان ثابت هر ساله سر یک زمان مشخص شکوفه زده و شهد تولید نماید اما شهد آن هر بار متفاوت از سری قبل باشد.

چنانچه زنبور ها تنها در یک محل به مکیدن شهد مشغول گردند، عسل تولید شده توسط آن ها عسل تک گل نام دارد، مانند عسل کتیرا، عسل آویشن، عسل مرکبات .

در صورتی که شهد های جمع آوری شده برای یک عسل از محیط های متفاوت وگل های متنوع باشد عسل حاصله را عسل چند گیاه می گویند. مانند عسل چهل گیاه و یا عسل کوهستان که بسیار ملایم و روشن بوده و بسیار نیز متداول هستند.

چه رنگی برای عسل از همه بهتر است؟

به هیچ وجه نمی توان گفت فلان رنگ نشان دهنده بهترین نوع عسل می باشد چرا که هر عسلی می تواند به رنگ تیره، روشن و یا میان این دو باشد. قبلا نیز گفتیم که با تیره تر شدن رنگ عسل، شدت طعم آن نیز بیشتر شده و خیلی راحت تر می توان آن را تشخیص داد اما باز هم نمی توان گفت که عسل تیره بهترین نوع عسل است و عسل های تیره در مقایسه با عسل های روشن بهتر هستند.

خواص عسل گندم سیاه

عسل هایی که رنگ روشن دارند همانند عسل یونجه برای شیرین نمودن چای یا غلات صبحانه کاربرد دارند اما عسل های تیره مثل عسل شوید برای نان های گوناگون و بلغور جو مناسب تر می باشند. کارایی عسل تیره تقریبا مشابه شکر قهوه ای می باشد.

رنگ کهربایی بین رنگ عسل تیره و روشن بوده که از گل های گندم زرد، گون، مریم گلی و… حاصل می آید.

این که افراد عسل تیره را انتخاب نمایند یا عسل روشن کاملا  بستگی به سلیقه و محل زندگی آن ها دارد، برای مثال آمریکایی ها عسل های روشن دوست داشته و مردم اروپا ترجیح می دهند عسل انتخابی آن ها تیره تر بوده و طعم تند تری داشته باشد.

کدام رنگ عسل طبیعی از همه بهتر است؟

اگر چه قبل از این عنوان کردیم که عسل های روشن، دارای طعم ملایمی هستند اما این موضوع همیشه پا برجا نبوده، چرا که برای مثال عسل شکوفه درخت نمدار با وجود داشتن رنگی روشن، از طعم شدید و منحصر به فردی برخوردار می باشد. این در حالی بوده که عسل درخت لاله طعم بسیار ملایمی داشته، با این که ممکن است رنگ آن کاملا تیره باشد.

لذا بهتر است زیاد خود را درگیر رنگ عسل ننموده، چرا که رنگ عسل فاکتور مناسبی برای تشخیص عسل خوب و بد از هم نیست و این احتمال وجود داشته که رنگ یک عسل با توجه به حرارتی که می بیند و طی شدن زمان روشن تر و یا تیره تر گردد. برای مثال عسل سفید یا به اصطلاح کریستالیزه شده زمانی اتفاق می افتد که عسل رس ببندد.

عسل تیره بخریم یا روشن؟

عسل های تیره دارای طعم تند تر و غنی تری هستند و از مواد مغذی چون مواد معدنی، ویتامین ها، آنتی اکسیدان های افزون تری برخوردارند. طی تحقیقات انجام شده  بر روی مریم گلی ایالت کالیفرنیا و گندم سیاه ایالت ایلینوی توسط دانشمندان دانشگاه ایلینوی، میزان آنتی اکسیدان موجود در گندم سیاه به نسبت مریم گلی بیست برابر بیشتر است.

با این وجود گذشت زمان و حرارت دیدن عسل سبب تغییر رنگ آن می گردد. عسل نگهداری شده در دمای بالا رنگ تیره تری خواهد داشت. و عسل نگهداری شده در انبار ها احتمال داشته بعد از زمانی شکرک زده و مقدار تیره شدن رنگ آن وابسته به اندازه کریستال های شکرک می گردد.

کدام رنگ عسل بهتر است؟

رنگ عسل کاملا وابسته به شهد گل مکیده شده توسط زنبور، مواد معدنی و نیز تعدادی از مولفه ها می باشد. هر چه اندازه کریستال های شکرک کوچک تر باشد رنگ عسل روشن تر بوده، از این رو عسل تماما شکرک زده یا همان عسل خامه ای، روشن بوده و رنگی متمایل به زرد کمرنگ و یا سفید دارد.

نحوه اندازه گیری رنگ عسل

درجه بندی رنگ عسل در مقیاسی تحت عنوان مقیاس  Pfund صورت می گیرد. هر درجه بندی رنگ   Pfundدر واقع ابزاری شیشه ای کهربایی بوده که درجه بندی رنگ در آن از روشن به تیره می باشد. نحوه ی درجه بندی رنگ در  Pfundبه این صورت بوده که عسل را درون ظرفی ریخته و آن را با درجه بندی مقیاس  Pfund مقایسه می کنند.

یکی از سر های این ابزار محل همخوانی رنگ عسل با مقیاس درجه بندی می باشد. در این اندازه گیری میزان تعیین رنگ برای عسل بین ۰ تا ۱۳۰ میلی متر می باشد.

یکی دیگر از راه های پی بردن به رنگ عسل، به کارگیری دستگاه مقایسه ی بصری  Lovibond بوده، این روش به کمک یک پر تور، بر روی عسل نور تابانده تا بین رنگ آن و نمونه رنگی استاندارد مقایسه ای صورت گیرد.

رابطه میان رنگ عسل و کیفیت آن

اگر چه در میان اصول سیستم USDA، مسئله رنگ عسل مطرح نبوده، اما با این حال این موضوع بسیار مورد علاقه اکثر مصرف کنندگان و نیز عرضه کنندگان می باشد. طعم عسل های روشن ملایم بوده و عسل های تیره طعمی قوی دارند.

به غیر از طعم عسل، رنگ آن نیز می تواند نشان دهنده میزان اکسیدان های درون آن باشد. به طور معمول عسل های تیره در مقایسه با عسل های روشن به لحاظ داشتن آنتی اکسیدان ها از تراکم بالا تری برخوردار هستند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *